BLOG
Posted in

De Wietproef door de ogen van Guus

Posted in

Sinds mijn eerste jointje denk ik al na over legale wiet en hoe dit normaal zou moeten zijn. Deze droom werd een beetje werkelijkheid op 15 december 2023. Op deze dag ben ik samen met Rapmexx naar Tilburg en Breda gegaan om de legaal geteelde wietjes te roken. Hierbij zijn alle jonko’s puur gerookt om zo de kwaliteit en de high van de wietjes goed te controleren. Tijdens deze dag is er ook gesproken met een aantal legale telers. In deze blog is deze ervaring gedeeld en mijn persoonlijke blik op de toekomst twee maanden na de wiet proef.

De prijs kwaliteit verhouding van de legaal gekweekte wiet is goed. Wietjes die voorheen zo €15-€20 euro kosten werden nu aangeboden voor €10-€12. Echter zijn de wietjes voor verpakt dus is de traditionele manier van een topje uitkiezen verdwenen. Niet alle soortjes van het experiment brandde even mooi en hadden even schone as. Dit is later ook benoemd een teler dat het in het begin even uitzoeken is hoe het beste gekuurd en vervoerd moet worden. Sommige van de wietjes waren brandschoon en hele witte as, dus dit is veel belovend!

Naast wiet is er ook veel vraag naar hoe de Nederlandse hasj eruit gaan zien ook hier is antwoord gegeven door de telers. Marokkaanse hasj gaat een probleem worden omdat in het experiment geen producten geïmporteerd mogen worden. Echter heeft één van de telers aangegeven dat er Nederlandse dry shift hasj gemaakt is maar dat er ook gezocht gaat worden naar alternatieven voor de traditionele assie’s.

Twee maanden later zijn er verschillende dingen gebeurd rond het wiet experiment dat voor mij een positief gevoel geeft. Er zijn meer gemeentes bekend gemaakt die deel gaan nemen aan het experiment. Daarnaast worden er ook steeds meer jonge ondernemers betrokken bij het experiment. Dit betekent dat er ook meer nagedacht gaat worden over de nieuwe producten zoals frozen shift hasj en extracten. Daarnaast hoop ik dat er vanuit het experiment meer gepusht gaat worden naar het consumeren van pure cannabis. In mijn ogen stimuleert pure cannabis de ontwikkeling in de markt op het gebied van cannabis kwaliteit maar ook de kwaliteit van consumptie. Het roken van cannabis is fantastisch voor de smaak en de sensatie, maar de ontwikkeling van medicatie doormiddel van cannabis is een belangrijk aspect van deze plant en de markt eromheen.

Geschreven door Guus
Cannabis ondernemer en enthousiast
Instagram: @grammenmetguus

Join the conversation

WINKELWAGEN 0